27-29 september: Guedelon


In het hart van de streek de Puisaye, in het departement de Yonne in de Bourgogne zijn een vijftigtal werklieden een enorme uitdaging aan gegaan, het bouwen van een burcht volgens de technieken en met de gereedschappen uit de middeleeuwen…

Guedelon

Midden in een natuurlijke omgeving die over alle benodigde grondstoffen beschikt zoals steen, hout, aarde, zand, klei…bouwen steenhouwers, metselaars, houthakkers, timmermannen, smeden, dakpannenmakers, menners, touwslagers onder het toeziend oog van duizenden bezoekers een burcht.

Met wat voor reden u de bouwplaats ook bezoekt, Guédelon voldoet aan al uw verwachtingen.

Guédelon is een wetenschappelijke, geschiedkundige, pedagogische, toeristische en vooral een humane bouwplaats.

Van seizoen tot seizoen gaan de werklieden deze enorme uitdaging aan. De versterkte ringmuur, de woning van de leenheer met spanten, de logeerruimte met muurschilderingen, de keuken en de voorraadruimte, de schietruimtes met imposante gewelven en een gedeelte van de ringmuur werden onder de ogen van duizenden bezoekers die deze unieke bouwplaats bezoeken gerealiseerd. 

Wie heeft zich tijdens het bezoeken van een monument nooit afgevraagd welke technieken door de middeleeuwse bouwers gebruikt werden? Waar kwamen de materialen vandaan? Hoe werden ze vervoerd? Welke gereedschappen werden gebruikt? Hoe werden de zware lasten naar boven gehesen?

Guédelon probeert dagelijks op al deze open vragen een antwoord te geven.

Op een moment waar de kernwoorden natuur en ecologie zijn is Guédelon een bouwplaats die antwoord geeft aan de ecologische bouwers van morgen.

Op de heen- en terugreis bezoeken we nog enkele mooie en roemruchte kastelen!

Het kasteel van Coucy

Het Kasteel van Coucy (Frans: Château de Coucy) is de ruïne van een versterkte burcht in Coucy-le-Château-Auffrique in de Franse regio Hauts-de-France. Het was het centrum van de heerlijkheid Coucy. Het kasteel werd verkocht en gedeeltelijk ontmanteld tijdens de Franse Revolutie. Het is een monument historique sinds 1862 en is nu eigendom van de Staat. De donjon van het kasteel behoorde vóór de Eerste Wereldoorlog tot de hoogste ter wereld en was de hoogste donjon van Europa (54 meter). De donjon, de vier vestingtorens van het kasteel, de Poort van Laon en die van Soissons en bijna alle gebouwen in het dorp Coucy-le-Château-Auffrique werden door het Duits leger opgeblazen tijdens hun terugtocht in 1917.

Het kasteel van Coucy is internationaal bekend geworden door het imposante boek van Barbara Tuchman, De Waanzinnige Veertiende Eeuw. Hierin wordt het leven in de 14e eeuw onder de loep genomen langs de levensloop van Enguerrand VII, heer van Coucy.

 

 

 

 

Het kasteel van Sedan

Het Kasteel van Sedan (Frans: Château fort de Sedan) in de Noord-Franse stad Sedan in het departement Ardennes in de regio Grand Est is een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa met een oppervlakte van 35.000m2op 7 niveaus. Het is het enige overblijfsel van de voormalige fortificaties in en rond de stad. In 1870 (de nederlaag in de Frans-Duitse Oorlog) werden de meeste verdedigingswerken vernietigd, behalve het kasteel.

De bouw startte in 1424 en werd gedurende de eeuwen daarna uitgebreid. Everhard van der Marck bouwde zijn kasteel op een heuvel van 200 meter.

Het kasteel was de verblijfplaats van de heren, later prinsen van Sedan die ook hertog van Bouillon waren.

Data KOSTEN PLAATSEN OVER
vrijdag 27 september – zondag 29 september   €275,- inclusief BTW 8 plaatsen

Inbegrepen zijn:

  • Opstapplaatsen in Doetinchem en/of Venlo.
  • Retourtocht naar midden Frankrijk.
  • Overnachtingen met ontbijt in het IBIS budget hotel Cosne-cours-sur-Loire. 
  • Bezoek op de heenreis aan het kasteel van Coucy.
  • Bezoek op de terugreis aan het kasteel van Sedan.
  • Alles onder begeleiding van een deskundige gids.

Reserveer hieronder uw ticket! Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@cranenburghtravel.nl