5 & 6 Oktober: Kastelen aan de Moezel


De Moezel, prachtige rivier, meanderend tussen bergen gekroond met wijnranken. En natuurlijk op vrijwel iedere bergtop een kasteel…

Deze tocht neemt u mee naar verschillende kastelen en kasteelruïnes gelegen in de Moezel streek. Dit zijn er natuurlijk te veel om gedurende een weekend te bekijken.
Vandaar dat we een mooie selectie hebben gemaakt. De steile wanden van de bergen rond de Moezel waren perfect om kastelen te bouwen. De lokale adel bouwde deze op, niet alleen als versterking, maar ook als symbool van status. Het was dan ook niet voor niets dat de grote heren in de regio, de aartsbisschoppen van Trier alles op alles zetten om hun wereldlijke macht te vergroten ten koste van deze kleinere lokale heren. Van dit streven zullen we het een en ander zien tijdens onze reis. Als laatste klap voor vele kastelen in deze regio kunnen we de oorlogen van Lodewijk XIV aanwijzen. Hierin veranderden veel burchten in de schilderachtige ruïnes zoals ze nu nog steeds bezoekwaardig erbij liggen.

Burg Eltz

Dit puntgave Middeleeuwse kasteel is eigenlijk
een curiositeit, we noemen dit namelijk een zogenaamde Ganerben-burg. Het houdt in dat dit kasteel eigenlijk uit meerdere kleinere kastelen bestaat. In dit geval zijn het meerdere woontorens. Sinds 1157 zetelden de graven van Eltz op Burg Eltz. Iedere zijtak van het grafelijke huis bouwde een eigen woontoren. Het gaat hierbij om maar liefst 8 woontorens. Het hele complex is dus wat we tegenwoordig Burg Eltz noemen.

Reichsburg Cochem

Hoewel deze burcht voor het eerst genoemd wordt in een oorkonde opgesteld op 17 maart 1130, moeten we de leeftijd ervan ouder inschatten. Met enige zekerheid kunnen we het jaar 1100 al noemen hiervoor. Aanvankelijk waren de eigenaren paltsgraven, maar na de dood van Paltsgraaf Willem van Ballenstedt brak er een erfopvolgingsstrijd uit. Koning Koenraad III greep in en veroverde in 1151 de burcht. Cochem werd een rijksburcht, bestuurd door de koning/keizer aangestelde burchtvoogden. Uiteindelijk werden de aartsbisschoppen van Trier de bestuurders van de burcht. In de tijd van Lodewijk XIV kreeg de burcht het zwaar te verduren en verviel zij tot ruine.

In 1868 kocht de schatrijke  Louis Fréderic Jacques Ravené Cochem voor een symbolisch bedrag Cochem en liet het in vrije interpretatie opnieuw opbouwen.

Andere kastelen

Afhankelijk van de ons gegeven tijd bezoeken we nog meerdere kastelen en ruines. Voorbeelden kunnen zijn: Winneburg, Beilstein, Treis, Ehrenburg, Burg Thurant,Kobern Niederburg, Kobern Oberburg, Burg Pyrmont.

Data KOSTEN PLAATSEN OVER
Zaterdag 5 & zondag 6 oktober   €205,- inclusief BTW 8 plaatsen

Inbegrepen zijn:

  • Opstapplaats in Gelderland
  • Retourtocht naar de Moezel
  • 1 overnachting met ontbijt in het IBIS budget hotel in Koblenz
  • Vervoer naar de verschillende locaties
  • Toegang tot Burg Eltz
  • Toegang tot de Reichsburg te Cochem
  • Afhankelijk van tijd bezoek aan meerdere kastelen en kasteelruïnes.

Voor boekingen en vragen kunt u emailen naar:

info@cranenburghtravel.nl