14 & 15 september: Slagvelden rond Ieper

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

Deze tocht neemt u mee naar de slagvelden van de derde slag om Ieper (ook wel de beruchte slag om Passendale genoemd) en de mijnenslag om Mesen, de inleiding tot de derde  slag om Ieper.

Slag om Mesen

De slag om Mesen vond plaats op 7 juni 1917. De Britse troepen, onder leiding van generaal Plumer, hadden bijna anderhalf jaar tunnels gegraven om tot onder de stellingen van de Duitsers te geraken met het doel deze met explosieven op te blazen.

Al op 3 juni begon de Britse artillerie met hevige bombardementen die aanhielden tot 7 juni. Toen lagen er al 100.000 soldaten van het Britse Tweede Leger klaar om aan te vallen. Het was een heldere nacht en de maan scheen. Plots vielen de Engelse bombardementen stil, de Duitsers dachten dat de verwachte Britse aanval gestart was en begonnen met een tegenbombardement. Twintig minuten later, in de vroege ochtend (3.10 uur) brak de hel los: 19 mijnen explodeerden. In totaal ging er 431.700 kilogram explosieven de lucht in. De schok voelde aan als een aardbeving, volgens sommige verslagen kon men deze voelen tot in Parijs en kon men het horen in Londen.

Krater van een mijn na de slag.

Slag om Passendale (derde slag om Ieper)

Op 31 juli begon het aanhoudend te regenen en de volgende dag had iedereen de hoop al opgegeven. De Britse artilleriebombardementen met 3019 kanonnen verstoorden de natuurlijke afwatering van het terrein, maar het grootste deel van de Duitse verdediging bleef intact. De troepen kwamen nergens vooruit door de modder en op 2 augustus 1917, na een opmars van maximaal twee kilometer, lag het offensief stil. Pas op 16 augustus 1917 werd de opmars hervat. Die maand liepen de verliezen op tot ongeveer 75.000 geallieerden en 50.000 Duitsers. De Britse pers werd eerst wijsgemaakt dat een grote overwinning was behaald. Toen echter bleek hoeveel gewonden er naar de Britse hospitalen werd gebracht, viel de mislukking niet langer te verbergen en stortte aan het thuisfront het moreel in.

Een maand later, na een gevechtspauze tijdens een periode van warm weer die de grond opdroogde, verschoof het offensief op 22 september 1917 weer zuidwaarts en viel het Britse 2e leger van generaal Herbert Plumer aan op de heuvelrug ten oosten van Ieper. Hij koos voor een methodische aanval over een smal front, begeleid door gordijnvuur. De concentratie aan manschappen en artillerie was zo groot dat de voorste Duitse linie weggevaagd werd. De verhouding van verliezen verbeterde voor de Britten, maar de terreinwinst was slechts 1000 meter.

De begraafplaats Tyne Cot als stille getuige van een verschrikkelijke strijd.

Ondertussen raakte het Duitse opperbevel sterk verontrust. Omdat het artillerievuur alle Duitse eenheden uitdunde, die in de laatste weerstandlinies verdicht waren, had het Duitse leger in Vlaanderen in feite de helft van zijn gevechtskracht verloren. De divisies verloren hun samenhang toen zelfs bij de kleinste eenheden nog een derde van de manschappen werd uitgeschakeld. De Duitsers overwogen zich terug te trekken en besloten de laatste linies niet meer ten koste van alles te heroveren.

Van 4 oktober tot 9 oktober 1917 was het de beurt aan de Australiërs om bij Tyne Cot aan te vallen. Ze werden echter door het noodweer gehinderd. Een week eerder dan normaal brak het rustige herfstweer en voortdurende slagregens maakten het terrein volledig onbegaanbaar. De omstandigheden waaronder nu gevochten werd, behoren tot de slechtste uit de wereldgeschiedenis. Generaals aan beide zijden beschreven het terrein als een hel op aarde. De offensieven werden echter niet afgelast. De helft van het terrein bestond nu uit modder waar men slechts kon lopen door er plankieren aan te leggen; de andere helft was water waarin duizenden halfvergane lijken ronddreven. Gewonden waren reddeloos verloren en zakten in het slijk weg.

De condities van het gevechtsterrein.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Australiërs geen noemenswaardige vooruitgang boekten, ondanks een verlies van 13.000 man. Ze veroverden echter toch nog de eerste Duitse frontlinie en de daaromheen liggende kazematten en bunkers.

Veldmaarschalk Haig bleef vastbesloten om bij Ieper vóór de winter tot een doorbraak te komen. Op 12 oktober 1917 werd Passendale aangevallen, maar zonder succes. Opnieuw verloren de geallieerden ongeveer 13.000 man. Omdat er geen vooruitgang werd geboekt, bleven duizenden gewonden stervend in het niemandsland achter. Op 14 oktober stonden de Duitsers toe dat lijken en gewonden opgehaald werden. Op 26 oktober 1917 probeerden de Canadese korpsen het opnieuw maar hun opmars was traag door de modder en het Duitse gifgas.

Op 6 november 1917 leek er aan de Derde Slag om Ieper een eind te komen doordat het geheel verwoeste Passendale viel. De volgende dag bezocht voor het eerst een stafofficier, luitenant-generaal Launcelot Kiggell, in een auto het front. Hij barstte in tranen uit en mompelde: Good God, did we really send men to fight in that?(Goede God, hebben wij mannen hiernaartoe gestuurd om hierin te vechten?) Het antwoord was: ‘It’s worse further up on…’ (Verderop is het erger…).

Passendale…voor en na.

Data KOSTEN PLAATSEN OVER
Zaterdag 14 & zondag 15 september   €242,- inclusief BTW VOL

Inbegrepen zijn:

  • Opstapplaatsen in Gelderland en/of Brabant (afhankelijk van waar men vandaan komt).
  • Retourtocht naar Ieper en omgeving.
  • Tocht met een busje over de slagvelden.
  • Bezoek aan monumenten, begraafplaatsen, musea, gereconstrueerde loopgraven en andere tastbare herinneringen aan de Grote Oorlog.
  • Bezoek aan de blazen van de Last Post in Ieper.
  • Overnachting met ontbijt in De Hollemeersch, Dranouter

Voor vragen kunt u emailen naar:

info@cranenburghtravel.nl

Hieronder kunt u tickets boeken. De verkoop stopt op 31 augustus!