17 mei: Geschiedenis van Gelre reis

Gelreee!

Het is de mooie samenwerking tussen René Arendsen (Ridders van Gelre/Omroep Gelderland) en Cranenburgh Travel welke de basis vormt van deze ééndaagse groepsreis. Een groepsreis met als doel: de geschiedenis van “Ons verloren Hertogdom” levend te houden! 

Eeuwenlang was Gelderland een zelfstandig en succesvol vorstendom in het hart van Europa. Wie goed kijkt, ziet overal in de provincie nog de sporen van het middeleeuwse hertogdom Gelre terug. Maar ook ver daarbuiten. Noord- en Midden-Limburg en het Duitse grensgebied hoorden tot de Franse revolutie ook bij het hertogdom Gelre. In de Duitse stadjes Wassenberg en Geldern ligt de basis van de Gelderse vorstendynastie.

 

Vanuit die plaatsen bouwden de graven van Gelre hun gebieden uit tot wat we nu Gelderland noemen. Vandaag bezoeken we de bakermat van de Gelderse beschaving. Naast Wassenberg en Geldern bezoeken we tijdens deze dagtocht ook de prachtige stad Roermond. Dit was eeuwenlang de hoofdstad van zuidelijke Gelderland dat beter bekend staat als het Overkwartier of Opper-Gelre. Eén van de hoogtepunten is het praalgraf van graaf Gerard IV van Gelre en Zutphen en zijn vrouw Margaretha in de Roermondse Munsterkerk.
Het is een uniek monument uit de Nederlandse geschiedenis van achthonderd jaar geleden.

 

Vlakbij Roermond ligt de ruïne van kasteel Montfort. Dit was in de middeleeuwen de machtsbasis van de Gelderse vorsten in het uiterste zuiden Gelderland. We sluiten deze Gelderse dagtocht af in
het schitterende klooster Graefenthal. Deze verborgen parel was van 1250 tot 1371 het mausoleum van de graven en hertogen van Gelre. Beleef deze verrassende ontdekkingsreis naar de indrukwekkende sporen van het verloren Hertogdom Gelre. 

 
We vertrekken om 9 uur in de ochtend vanaf Station Arnhem CS en keren daar aan het begin van de avond terug.  In tegenstelling tot het andere aanbod van Cranenburgh Travel wordt deze reis met een tourbus gehouden. 

 

 

 

 

 

 

 

Onze gids gedurende de dag is René Arendsen. 

Mijn naam is René Arendsen. Ik ben 38 jaar en woon sinds 2004 in Arnhem. Al meer
dan vijftien jaar werk ik bij Omroep Gelderland. Eerst voornamelijk als journalist en programmamaker. In die periode studeerde ik geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2014 rondde ik deze studie cum laude af met een specialisatie in de politieke geschiedenis. Een jaar later begonnen we bij Omroep Gelderland aan het multimediale project Ridders van Gelre. In 61 televisieafleveringen van een halfuur vertelden we de geschiedenis van Gelderland vanuit een chauvinistisch Gelders perspectief. Daarnaast organiseren we iedere zaterdag publieksdagen op een historische locatie om het publiek van Omroep Gelderland ook zelf kennis te laten maken met de rijke geschiedenis van Gelderland. In de televisieserie Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom presenteerden we Gelderland als een zelfstandig vorstendom in het hart van Europa. In mei is naar aanleiding van dit verhaal een stripboek uitgekomen dat verspreidt is op alle basisscholen van het oude Gelderse hertogdom.

Data KOSTEN PLAATSEN OVER
Zaterdag 21 september   € 75,- inclusief BTW 9

Voor vragen en reserveren kunt u emailen naar:

info@cranenburghtravel.nl