3-5 April: Guedelon excursie (Fra)


In het hart van de streek de Puisaye, in het departement de Yonne in de Bourgogne zijn een vijftigtal werklieden een enorme uitdaging aan gegaan, het bouwen van een burcht volgens de technieken en met de gereedschappen uit de middeleeuwen…

Guedelon

Midden in een natuurlijke omgeving die over alle benodigde grondstoffen beschikt zoals steen, hout, aarde, zand, klei…bouwen steenhouwers, metselaars, houthakkers, timmermannen, smeden, dakpannenmakers, menners, touwslagers onder het toeziend oog van duizenden bezoekers een burcht.

Met wat voor reden u de bouwplaats ook bezoekt, Guédelon voldoet aan al uw verwachtingen.

Guédelon is een wetenschappelijke, geschiedkundige, pedagogische, toeristische en vooral een humane bouwplaats.

Van seizoen tot seizoen gaan de werklieden deze enorme uitdaging aan. De versterkte ringmuur, de woning van de leenheer met spanten, de logeerruimte met muurschilderingen, de keuken en de voorraadruimte, de schietruimtes met imposante gewelven en een gedeelte van de ringmuur werden onder de ogen van duizenden bezoekers die deze unieke bouwplaats bezoeken gerealiseerd. 

Wie heeft zich tijdens het bezoeken van een monument nooit afgevraagd welke technieken door de middeleeuwse bouwers gebruikt werden? Waar kwamen de materialen vandaan? Hoe werden ze vervoerd? Welke gereedschappen werden gebruikt? Hoe werden de zware lasten naar boven gehesen?

Guédelon probeert dagelijks op al deze open vragen een antwoord te geven.

Op een moment waar de kernwoorden natuur en ecologie zijn is Guédelon een bouwplaats die antwoord geeft aan de ecologische bouwers van morgen.

Op de heen- en terugreis bezoeken we nog enkele mooie en roemruchte kastelen!

Kasteel van Provins (Tour César)

Voor het eerst duikt deze imposante toren op in de bronnen in 1137. De toren werd gebouwd op een rots in de bovenstad en was bekend onder diverse namen: “Tour du Roi”, “Grosse Tour” en “Tour aux prisonniers”. De vermoedelijke bouwer was graaf Henri I van Champagnie.

De legende wil dat Provins een Romeinse oorsprong kent. De bouwer zou dan Julius Caesar zijn geweest. Maar deze heeft waarschijnlijk Provins nooit bezocht! De naam “Tour César” moet gezien worden als een statussymbool. Oorspronkelijk beschikte de toren niet over een dak, maar was zij getooid met kantelen.

 

 

Het kasteel van Sedan

Het Kasteel van Sedan (Frans: Château fort de Sedan) in de Noord-Franse stad Sedan in het departement Ardennes in de regio Grand Est is een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa met een oppervlakte van 35.000m2op 7 niveaus. Het is het enige overblijfsel van de voormalige fortificaties in en rond de stad. In 1870 (de nederlaag in de Frans-Duitse Oorlog) werden de meeste verdedigingswerken vernietigd, behalve het kasteel.

De bouw startte in 1424 en werd gedurende de eeuwen daarna uitgebreid. Everhard van der Marck bouwde zijn kasteel op een heuvel van 200 meter.

Het kasteel was de verblijfplaats van de heren, later prinsen van Sedan die ook hertog van Bouillon waren.

Data KOSTEN PLAATSEN OVER
vrijdag 3 april – zondag 5 april   €295,- per persoon

  • er geldt een toeslag op een 1 persoonskamer.
7 plaatsen

Inbegrepen zijn:

  • Opstapplaatsen in Arnhem en/of Venlo.
  • Retourtocht naar midden Frankrijk.
  • Overnachtingen met ontbijt in het IBIS budget hotel Cosne-cours-sur-Loire. ( Standaard 2 personen per kamer, voor 1 persoonskamer geldt een toeslag). 
  • Bezoek op de heenreis aan het kasteel van Provins
  • Bezoek op de terugreis aan het kasteel van Sedan.
  • Alles onder begeleiding van een deskundige gids.

Voor boekingen of verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@cranenburghtravel.nl